Proizvodnja kukuruznih proizvoda

Proizvodnja kukuruznih proizvoda

Prerada kukuruza se obavlja u pogonu „Mlin-2“, koji predstavlja savremen pogon opremljen sa „Buhler“-ovom opremom za isklicavanje, čime se doprinosi dobijanju proizvoda sa sadržajem masti ispod 1%.

U „Žitopromet“-u se proizvode sledeće vrste kukuruznih proizvoda:

- Kukuruzno brašno – dobija se finim mljevenjem izabranih vrsta kukuruza, prepoznatljive je mliječno-žute boje. Njegova osnovna upotreba je proizvodnja kukuruznog hljeba, mada se koristi i za pripremu širokog spektra tradicionalnih jela što dovoljno govori o kvalitetu i širokoj primenjivosti ovog proizvoda.

- Kukuruzni griz je proizvod čija je upotreba široko rasprostranjena, koristi se kako u domaćinstvima za spravljanje raznih vrsta jela, tako i u konditorskoj industriji. Zbog visokog sadržaja vlakana, kukuruzni griz i kukuruzno brašno se naročito preporučuju u ishrani dijabetičara, kao i svima koji vode računa o zdravoj i pravilnoj ishrani.

- Kukuruzni pivarski griz se koristi u pivarskoj industriji kao zamena za slad. Sa ponosom ističemo da je kukuruzni pivarski griz na Novosadskom sajmu 2005.godine dobio Veliku zlatnu medalju za kvalitet , što svakako kompaniju ”Žitopromet” svrstava među najbolje na širem području.

- Kukuruzne mekinje predstavljaju nus-proizvod industrijske prerade kukuruza. Zbog lake svarljivosti koriste se za ishranu životinja kraćeg probavnog trakta, kao i za proizvodnju stočne hrane čime se povećava stepen njihovog iskorištenja.

Pakovanje svih vrsta proizvoda:

- rinfuz,

- 50 kg,

- 25 kg,

- 5 kg,

- 400 gr.